Тест "Втора Балканска война" (Междусъюзническа)

Втората балканска война" (Междусъюзническа)

Втората балканска война или Междусъюзническата , е въоръжен конфликт между  България , от една страна, и  СърбияГърцияЧерна гораРумения  и  Османската империя , от друга, през лятото на 1913 година.

Причина

Причината за войната е спорът между членовете на  Балканския съюз  за разпределяне на земите, отнети от османците по време на  Първата балканска война .

Бойните действия избухват в  Македония  след безуспешен опит на 2-ра и 4-та българска армия в нощта на 16 срещу 17 юни да изтласкат сръбските и гръцките войски от оспорваните територии.

След ожесточени  боеве при Кочани  и  Кукуш  в първите дни на войната българите са принудени да отстъпят на изток покрай  Брегалница  и на север покрай  Струма .

В стремежа си към териториално разширение за сметка на България на 28 юни Румъния се включва в конфликта на страната на нейните противници.

На 6 (19) юли се намесва и Османската империя, чиито войски минават граничната линия  Мидия – Енос  и завземат  Одрин . В резултат на  сраженията при Калиманци  и  Кресненския пролом  настъплението на сърби и гърци в Македония е спряно, но междувременно румънските войски прекосяват Дунав, достигат околностите на  София  и принуждават българското правителство да иска примирие.

Created on
Посрещане на войник

Тест “Втората балканска война” (Междусъюзническата)

 

1 / 10

След коя война е Първата национална катастрофа за България

2 / 10

Как се оценява решението на България да атакува сръбските и гръцките позиции през 1913г.?

3 / 10

Денят на престъпното безумие или началото на Междусъюзническата война е на?

4 / 10

Какво е национална катастрофа?

5 / 10

 

Кой срещу кого воюва във Втората балканска война?

6 / 10

Коя държава, без да участва в Първата Балканска война, получава териториална придобивка?

7 / 10

Още в първите сражения на Междусъюзническата война българите търпят поражение, защото техните части са по-малобройни от сръбските и гръцките.

8 / 10

Мирният договор на България с бившите  съюзници и Румъния е сключен в ?

9 / 10

Кой е главнокомандващ на армията по време на Балканските войни?

10 / 10

Прочети внимателно чл. 2 от договора между две балкански държави, сключен на 19 май 1913 г.:

  • “При подялбата на териториите на Европейска Турция се ангажират да не влизат в никакво отделно споразумение с България… като взаимно поддържат своите териториални искания”.
  • Между кои държави е сключен този договор?

Your score is

The average score is 71%

0%