Великден

великден

 

Великден  ( Възкресение Христово ) е денят, в който християните честват  Възкресението  на Сина  Божи  Иисус Христос .

В християнската  религия  на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос. То е на третия ден, след като Христос е  разпънат  на  кръст  и погребан. Празната гробница е видяна от жените  мироносици , посетили  гроба . След това Иисус Христос се явява на  Мария Магдалена , а след и на  апостолите .

Католическата  и  Протестантската църква  също отбелязва Възкресение Христово.

Не е известно кога за първия път са започнали да се боядисват яйцата. Има исторически и археологически данни, че яйцата са се багрили и дарявали още в Древен  ЕгипетПерсияРимКитай  и  Гърция . Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.

Евреите са имали обичай, когато отиват на гостите при някого, да даряват след това на дома. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато  Мария Магдалена  отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на  Христос . Оттогава навлязъл обичат християните да подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започна да се използва и други цветове.

Как се празнува Великден в България?

 

На прага на пролетта се готвим да посрещем един от най-святите и големи празници в християнската религия – Великден. Той е част не само от българските празници през пролетта ,  а и от празниците отбелязват по цял свят.  Днес обаче ще ви разкажем накратко как да отпразнувате Великден с българските обичаи и традиции, така както са ни предали нашите баби и прабаби и както е редно и ние да го съхраним за нашите деца.

На Възкресение Христово, християнската религия чества връщането на Исус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръст. За разлика от други празници, Великден се чества на различни данни на всяка година, като празникът продължава три дни, а честването му започва в седмицата преди празника, т. нар. Страстна седмица.

Страстна седмица

 

Страстната седмица  (наречена още  Седмицата на страданията ) е последната седмица от живота на  Исус Христос  преди да бъде разпънат на кръст. Започва с тържественото Му влизане в  Йерусалим  и завършва с Неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик –  Велики понеделникВелики вторник  и така нататък.

Тя е последната седмица на  Великия пост  и на всеки един ден от нея се извършват служебни църковни служби. Тази седмица завършва с  Великден . Великденската служба започва в събота вечер и след приемане на  благодатния огън  от  свещеника  се излиза от храма, бият камбаните и точно в полунощ се възгласява  Великденския поздрав  „Христос воскресе“ и се отговаря „Воистину воскресе“. Чете се  Евангелието , светикът отваря вратите на храма, символизирайки Христос, който отворил райските двери и с пеене на Канона на празника – Възкресения ден, се влиза в храма за света  литургия .

Именници са…

 

Именници са Величка, Виличка, Величко, Виличко, Велизар, Велика, Велизара, Пасха, Паскуалина, Паскалина, Паскуалино, Паскал.

Боядисване на яйцата за Великден

 

В  България  по традиция яйцата се боедисват на  Велики четвъртък  или  Велика събота , като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Сега това е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави.

До използването на изкуствените оцветители използвали отвари от  билки , ядки и др. С отвара от брош се получава червена багра, от  смрадлика  – оранжева, зелено – от  коприва , жълто – от  орехи  и кори от  ябълка  или отвара от стар  кромид лук .

Винаги, когато се боядисали яйцата, се приготвяла и отделна кошничка и за  кумовете . Яйце се дарява и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползват отпечатъците на листенца от  магданоз  или фигурки, нарисувани с  восък  или с цветни моли. Според поверието това, чието яйце остава здраво след чукането, ще е най-здрав през годините. Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да пази дома.

  • Боядисване с памук: За целта вземете топче памук и го оформете като като парче е необходимо да обгърне едно яйце. С лъжица или капкомер, за да изберете цветовете, за да обгърнете парчето и това да стане шарено. Увийте яйцето в оцветения памук и оставете за няколко минути. След това отвийте яйцето и вижте уникалния резултат, който сте постигнали. Едно такова парче памук може да бъде използвано за боядисването на няколко яйца, като за всяко добавяте по няколко капки нова боя.
  • Боядисване с восък: С помощта на малката свещ или парченце восък нарисувайте символи върху яйцето преди да отидете потопите в боята. Възъкът не позволява на боята да оцвети черупката на яйцето, като така изрисуваните символи ще останат неоцветени.
  • Боядисване с чорап: Необходим ви е прозрачен, тънък чорап и листо от любимото ви растение (най-често здравец), което да не бъде по-голямо от едно яйце. Сложете листото върху яйцето и по този начин внимателно го поставете в чорапа. След това потопете в избраната боя, и оставете за кратко. След като няколко минути интересно извадете яйцето от чорапа.

Празнична трапеза и меню за Великден

 

великден

Говорейки за това как да отпразнувате Великден с нашите обичаи и традиции, непременно трябва да се обърне внимание и на празничната трапеза. Тя трябва да бъде богата и пищно украсена. Освен великденските яйца на присъствието и козунакът, агнешкото месо, свежата зелена салата и разбира се великденските сладки.

И докато червените яйца по-горе символизира кръвта на Исус, то козунакът въплъщава неговото тяло. Всъщност той е един по-нов заместител на  великденските обредни хлябове , които са приготвили нашите майки и баби. В миналото те се приготвят в съботата на Великата седмица от стопанката на къщата или най-възрастната жена в дома. Днес тази традиция е изместена от познатия ни козунак, който също може да бъде приготвен вкъщи от всяка домашна по различни рецепти.

Свежата зелена салата е най-честите и традиционен избор при салатите за празничната трапеза, именно защото се съчетава най-добре с варените яйца, като роля и значението както знаем е първостепенна. От друга страна, съставките на тази любима салата са свежи в периода на празника, а на трапезата има цвят, свеж и настроение.

Следващият важен елемент на великденската трапеза е агнешкото. На празничната трапеза това е присъствието, като това се свързва с факта, че в деня на Възкресението е било на Исус в жертвата. Най-често се приготвя с ориз и картофи, като термичната обработка на месото често отнема няколко часа. С него може да се приготви също вкусна дроб сърма, отново любима и предпочитана за празника.

Разпети петък и празнично Богослужение на Великден

 

Денят преди Великден, преди да отбележим Възкресението Христово, честваме Разпети петък. Това е най-тежкият ден от Страстната седмица. Вярва се, че на този ден е разпнат Божият син. На този ден се нанася плащеница, малки и големи минават под масата, на което е прибавено за опрощение и здраве. На всеки минал под “масата” свещеникът дава цвете, в израз на благословия и духовна утеха.

великден

В полунощ срещу Великден в църквите се отслужва тържествено богослужение. Точно в полунощ свещеникът оповестява Възкресението Христово и поздравява хората с “Христос Воскресе!”, а те отговарят “Воистина Воскресе!”. В тази нощ църковния огън е свещен. Той бива изнасян от Божият служител, а вярващите запалват своите свещи от него.

Горящите свещи се поддържат през цялото време на тържественото богословие, част от което е да се обиколи църквата три пъти, държейки свещта в ръка. Същата се пази и прибира езика у дома. С нея стопанката на къщата обикаля всички стаи, отправяйки молитва към Господ да закриля дома. Според поверието, чак след това свещта се прикрепя към прага на вратата и се оставя да доизгори там.

Великден е най-святият празник в християнския свят.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Сурва: Символ на Българската Култура

Сурва: Символ на българската култура Сурва: Символ на Българската Култура и Вяра   Сурва е символ на вечните борби между…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Градската среда през годините в снимки

Градската среда през годините в снимки Промяната на градската среда през годините е белега за подобряване на нашите градове. От…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Топ 10 Ползи от сайтовете за обяви

Топ 10 Ползи от сайтовете за обяви Представете си, че искате да продадете стария мебел, но не знаете как да…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

1 април “Ден на шегата”

1 април "Ден на шегата" 1 април "Ден на шегата", този ден не е официален празник, но е постигнал широка…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Какво е TikTok

Какво е TikTok   TikTok е китайска социална мрежа, която позволява на потребителите да споделят кратки видеоклипове с дължина до 60…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Топ 10 земетресения в Турция и света

Топ 10 земетресения в Турция и света     Земетресенията са невероятно силен феномен, който може да причини много щети и загуби…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Топ 10 интересни факта за Коледа

Топ 10 интересни факта за Коледа Какво е Коледа Коледа е християнски празник , който отговаря на рождението на Исус…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Какво е мандарина

Какво е мандарина     Мандарините са цитрусови плодове, произхождащи от Китай. Те са хибрид между мандарини и пумело. Освен сладкия си…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

ВЕЛИКАТА ЗЕЛЕНА СТЕНА

ВЕЛИКАТА ЗЕЛЕНА СТЕНА Какво е голямата зелена стена? Великата зелена стена е водено от Африка движение с епична амбиция да…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Топ 10 ползи от питейната вода

Топ 10 ползи от питейната вода Водата е химически съединение, което при стайна температура представлява прозрачна течност без мирис и…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Горящата планина Янардаг

Горящата планина Янардаг Янардаг Горящата планина Янардаг се намира близо до Баку на полуострова Апшерон. Едно от най-известните и популярни туристически…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Дафинови листа

Дафинови листа Дафиновият лист добавя много хора към храните, особено дългозърнестия ориз jollof (нигерийски), червено месо и домашни птици. Когато…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Морската зоологическа станция с Аквариум във Варна

Морската зоологическа станция с Аквариум във Варна На 17 юли 1932 г. е открита Морската зоологическа станция с Аквариум във…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Едамамето е!

Едамамето е! Знаете ли какво е едамамето? Едамамето е японско растение ("боб на клонка") . Представлява зелена соя, чиито зърна…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

МЪРТВО МОРЕ, НАЙ- СОЛЕНОТО…. ЕЗЕРО

МЪРТВО МОРЕ, НАЙ- СОЛЕНОТО…. ЕЗЕРО Мъртво море или езеро откъдето и да го погледнеш, си остава едно от най-удивителните места…
Read More
ЗАБАВНИ ТЕСТОВЕ ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Тествайте общите си познания

Тествайте общите си познания Тествайте общите си познания, богаташ ли си културно? Лесни общи въпроси за всеки малък и голям…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

ПОЛЗА ОТ ДИНЕНИТЕ СЕМКИ

ПОЛЗА ОТ ДИНЕНИТЕ СЕМКИ ПОЛЗА ОТ ДИНЕНИТЕ СЕМКИ За родно място на динята се смята Южна Африка, все пак, че още…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Петък 13 (митове и факти)

Петък 13 (митове и факти) Денят Петък 13 продължава от незапомнени времена, за да предизвика много хора неясното попадане на…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

11 май – Ден на Светите равноапостоли Кирил и Методий

11 май – Ден на Светите равноапостоли Кирил и Методий 11 май – Ден на Светите равноапостоли Кирил и Методий…
Read More
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

6 май (Гергьовден)

6 май (Гергьовден)  6 май (Гергьовден) в България се нарича денят, в който се чества Свети Георги Победоносец, 6 май….
Read More
{"dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":"6000","speed":"1000","loop":"true","design":"design-2"}